Behöver jag vara rädd? Öppet brev till Jimmie Åkesson

27/06/2018

Samuel Engelhardt

My Image

Blir alldeles varm efter mitt facebookupplägg i mitt öppna brev till Jimmie Åkesson som fick över 100 delningar och skapade en mycket spännande dialog som jag hoppas når hela vägen in i Almedalen och valdebatten 
 


Hej Jimmie

Jag skriver det här brevet till dig för att jag känner mig orolig inför valet i höst. Inte för att jag personligen tror att du är en farlig och illvillig person, eller att ditt parti vill skada någon, utan för att jag är orolig för vad er svans kommer att göra. Därför vill jag ställa några frågor till dig om det går bra?


Tidigt på morgonen den 3dje september 1939 knackade det på dörren hos min mors familj i Sanok i södra Polen. Mormor öppnade och där stod en samling uniformerade nationalister, som beordrade henne och familjen att lämna sitt hem för Gestapo som var på väg ville ha det till högkvarter. De fick 15 minuter på sig att lämna allt förutom det de kunde bära i sina händer. Min mamma var 13 år och de närmaste 11 åren bestod hennes liv av olika typer av läger.


Behöver jag vara rädd - jag är jude, att någon kommer för att knacka på eller sparkar in min dörr Jimmie?


I hela mitt vuxna liv har jag aktivt protesterat mot orättvisor. Jag har demonstrerat för och jag har demonstrerat mot. Jag är och varit politiskt aktiv och försöker påverka min omgivning att vara öppen för andra kulturer och seder, så länge de inte förtrycker individer.


Behöver jag vara rädd, att mitt politiska engagemang kommer att ligga mig i fatet Jimmie?


Varje dag ser jag människor så fattiga att de måste förnedra sig så djupt att de måste tigga för sin och sin familjs överlevnad. Människor som har känslor, som älskar och hatar, goda och dåliga, glada och sura, kort sagt som du och jag Jimmie. Deras enda brott Jimmie är att de är fattiga. Vet du att när de är här och tigger bor de i tältläger runt våra städer. En jag blivit bekant med, berättade att det kommer folk på nätterna till deras läger och hotar och bränner.


Behöver jag vara rädd att de ska dö för att de är fattiga Jimmie?


Nu för tiden är jag pensionär, men jag har arbetat i skolan de senaste 41 åren och sett det som min främsta uppgift att få mina elever att förstå hur samhället fungerar och att alla människor har lika värde. Att alla måste få lyckas utifrån sina förutsättningar och inte beroende på hur de ser ut eller var de kommer från. Jag har också betonat att det är i mångfalden de bästa idéerna föds och förvaltas. Fortfarande idag, om tillfälle ges, träffar jag människor och berättar om hur jag brukade hjälpa elever att se genom klincher och inte låta sig luras av populistiska brösttoner.


Behöver jag vara rädd att jag betraktas som fiende till det fosterländskt svenska för min övertygelse om människors lika värde Jimmie?


Häromdagen träffade jag en romsk vän och vi kom att tala om Tyskland Serbien och vad som hände ute i samhället efter att ett nationalistiskt parti vunnit framsteg i val. Tidigare helt vanliga människor, grannar och bekanta förvandlades till monster och började förfölja, råna och misshandla människor från minoritetsgrupper. Nu säger jag inte att du eller ni kommer att göra sådana vidrigheter Jimmie, för hos er råder nolltolerans, men er retorik får andra att kräla fram ur de hålor de borde stannat i för alltid. Andra människor som inte förstår hur allt hänger samman utan tar er på allvar när ni säger att allt är invandrarnas fel och om man gör sig med dem, är alla problem lösta.


Behöver jag vara rädd att vår invandrarbakgrund kommer att få människor att fysiskt ge sig på mig eller min familj och skada eller döda oss Jimmie?

 


Hälsningar

Samuel Engelhardt