Tillit – Så mycket mer än ord

06/02/2018

Samuel Engelhardt

My Image
 

Människor är sociala varelser som vill känna sig sedda, omtyckta, behövda och litade på. Vi vill alla finnas med i ett sammanhang, först då kan vi bidra.

 

 

 I skolan där jag verkat de senaste 40 åren, har jag mött många unga människor och vuxna också för den delen, som sagt och med all tydlighet gett uttryck för att de inte litar på någon. En omskrivning för ”jag är så ensam”. Det är inte lätt att vara professionell och lyssna på deras berättelser, om vad som gjort att de har intagit den ståndpunkten. Det handlar ofta om två ytterligheter:

 

  1. Det är dom andras fel. I mötet måste man kunna ta emot och hantera ilskan och aggressionen, som personen riktar mot, vad som i personens värld kan vara uttrycket för att inte lita på. Eller orsaken till att personen befinner sig där den är.
  2. Jag är värdelös. Det är det mest tragiska jag kan möta. En person utan självförtroende som tycker illa om och ser ner på sig själv. Inte ett offer för omständigheter utan själv så undermålig att det är därför det är som det är.

 

Man behöver energi både för att uttrycka aggressivitet och förakta sig själv. Energi är objektivt och kan riktas mot olika mål.

 

 

Från insikt till utsikt

I mina möten med dessa personer är mitt uppdrag att hitta motivation för att ändra attityd och styra sin energi mot för dem en bättre framtid. Det är lättare sagt än gjort. Vad får mig att tro att personerna skall lyssna och inte bara lyssna, utan också göra som jag föreslår? Skall det bli en varaktig förändring, måste den komma inifrån. Det måste finnas en anledning att berätta sin historia, spendera tid med mig. Jag å min sida, måste lyssna och skapa en relation där motivationen att våga är tillit.